Diabetes Jenis 1

Maklumat Asas untuk Pesakit Diabetes Jenis 1

Jika anda menghidap diabetes, anda tidak bersendirian. Di seluruh dunia terdapat berjuta-juta orang yang menghidap diabetes – kira-kira 5% daripada mereka menghidap diabetes jenis 1 dan 95% menghidap diabetes jenis 2. Diabetes jenis 1 berlaku pada setiap peringkat umur. Ia merupakan keadaan yang boleh diurus dan dengan rawatan diabetes yang betul dari usia muda dan anda boleh menjalani kehidupan yang panjang serta memuaskan. Makan dengan betul, bersenam, sokongan sosial, memantau gula dalam darah dan insulin serta pengurusan ubat oral yang lain adalah penting!

Diabetes – Perkara yang Perlu Anda Tahu

Diabetes merupakan keadaan yang jumlah gula (glukosa) dalam darah anda lebih tinggi daripada biasa.

Diabetes jenis 1 merupakan keadaan badan menghasilkan sedikit atau tiada insulin. Insulin diperlukan untuk membantu gula memasuki sel-sel badan anda. Gula berasal daripada makanan yang anda makan dan ia digunakan dalam semua sel dan organ untuk menjana tenaga yang memastikan badan anda berfungsi.

Insulin yang hilang dalam badan anda perlu diganti. Insulin tidak boleh diambil melalui mulut, tetapi ia perlu disuntik.

Penghidap diabetes jenis 2 masih mampu menghasilkan insulin, tetapi sel-sel tidak dapat bertindak balas terhadap insulin dengan betul. Kebanyakan penghidap diabetes jenis 2 memerlukan pil dan/atau suntikan insulin untuk mengawal jumlah gula dalam darah mereka (juga dipanggil paras gula dalam darah).

Julat Gula dalam Darah yang Sihat

Pengambilan makanan, menghantar gula ke sel dan mengubah ia menjadi tenaga merupakan proses penting dalam badan kita. Paras gula dalam darah terhasil daripada proses ini. Jika paras gula terlalu tinggi atau terlalu rendah, terdapat risiko akibat yang serius kepada badan anda. Oleh itu, paras gula dalam darah yang normal adalah penting untuk kesihatan anda.

Memantau Paras Gula dalam Darah anda adalah Penting!

Cara Memantau Paras Gula dalam Darah anda

Paras gula dalam darah anda boleh diukur menggunakan “meter glukosa darah” atau “monitor glukosa darah”. Anda cuma perlu mengambil setitik darah dengan tusukan jari dan meter akan memberitahu anda jumlah gula dalam darah anda pada masa itu. Dengan cara ini, anda boleh menyemak sama ada paras gula dalam darah anda berada dalam julat yang sihat.

Memantau paras gula dalam darah merupakan cara paling penting anda boleh memerika sejauh mana anda menguruskan diabetes anda!

Pengurusan Diabetes yang Baik

Untuk berjaya menguruskan diabetes, paras gula dalam darah harus dikekalkan dalam julat normal dengan suntikan dos insulin yang tepat pada masanya. Walau bagaimanapun, jika anda menukar tabiat makan anda (cth. berpuasa), atau aktiviti fizikal, paras gula dalam darah anda mungkin menjadi terlalu rendah atau terlalu tinggi.

Self-monitoring blood glucose

Hiperglisemia – Paras Gula dalam Darah Tinggi

Apabila paras gula dalam darah anda meningkat melebihi julat normal, anda mengalami hiperglisemia. Jika paras gula anda kekal terlalu tinggi untuk jangka masa yang lama, terdapat risiko kerosakan pada organ dan komplikasi lain.

Paras gula dalam darah yang tinggi berlaku apabila badan anda tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau tidak bertindak balas dengan baik terhadap insulin. Ia juga boleh berlaku apabila seseorang yang menghidap diabetes terlupa suntikan insulin atau jika dos insulin yang disuntik terlalu rendah.

Hipoglisemia – Paras Gula dalam Darah Rendah

Paras gula dalam darah anda juga boleh jatuh di bawah julat normal, mengakibatkan hipoglisemia. Hipoglisemia sering dipanggil “tindak balas insulin”, kerana ia boleh berlaku selepas mengambil terlalu banyak insulin. Paras gula dalam darah rendah adalah perkara biasa dengan pesakit diabetes jenis 1 – secara purata, episod dengan gejala berlaku dua kali seminggu. Bilangan paras terendah yang tidak disedari (tanpa gejala, pada waktu malam) boleh menjadi lebih tinggi.

Jika paras gula dalam darah jatuh terlalu rendah, anda boleh kehilangan fungsi penting, seperti keupayaan untuk berfikir dan bertindak secara normal. Paras gula dalam darah rendah memerlukan tindakan segera!

Hubungi Pakar Penjagaan Kesihatan anda untuk membincangkan julat sasaran gula dalam darah individu anda.

Insulin – Perkara yang Perlu Anda Tahu

Insulin ialah hormon yang dihasilkan secara semula jadi oleh pankreas. Tanpa insulin, gula tidak boleh masuk ke dalam sel dan berkumpul dalam darah. Insulin ialah ubat untuk orang yang pankreasnya tidak menghasilkan insulin yang mencukupi (diabetes jenis 1) atau sel yang tidak bertindak balas terhadap insulin dengan betul (diabetes jenis 2).

Insulin

Pengurusan Insulin – Pilihan di Tangan Anda!

Apabila paras gula dalam darah meningkat selepas makan, insulin diperlukan untuk penghidap diabetes jenis 1 bagi mengembalikan paras gula kepada normal. Untuk orang yang sihat, pankreas menyediakan jumlah insulin yang betul. Penghidap diabetes jenis 1 perlu menyuntik insulin beberapa kali sehari dengan pen insulin, picagari atau pam insulin. Pemantauan gula dalam darah membantu anda menentukan masa dan jumlah insulin yang anda perlukan untuk disuntik.

Jenis-jenis Insulin

Terdapat beberapa jenis insulin, berdasarkan kecepatan dan ketahanan ia bertindak dalam tubuh manusia. Pakar Penjagaan Kesihatan anda akan bekerjasama dengan anda untuk memilih jenis yang terbaik untuk anda.

Man injecting insulin
Jenis insulin Penghantaran (masa yang diambil untuk sampai ke aliran darah*) Puncak (masa yang diambil untuk mencapai paras keberkesanan tertinggi*) Tempoh (tempoh masa ia kekal berkesan)
Bertindak pantas ≈15 minit ≈1 jam ≈2 hingga 4 jam
Tindakan secara biasa atau pendek ≈30 minit ≈2 hingga 3 jam ≈3 hingga 6 jam
Tindakan pertengahan ≈2 hingga 4 jam ≈4 hingga 12 jam ≈12 hingga 18 jam
Tindakan panjang Beberapa jam Mengurangkan paras gula dalam darah secara relatifnya selama 24 jam  
* Masa selepas suntikan

Hidup dengan Diabetes – Petua Praktikal

Makan dengan Betul

Makanan yang anda makan mempunyai pengaruh yang besar terhadap paras gula dalam darah anda. Penting untuk mengetahui makanan anda dan menguruskan suntikan insulin anda dengan sewajarnya. Pakar diet yang mempunyai kepakaran dalam diabetes jenis 1 boleh membantu anda menyediakan rancangan untuk diet seimbang, dos insulin anda dan paras aktiviti yang betul. Apabila tabiat atau pilihan pemakanan anda berubah, tiba masanya untuk mengemas kini rancangan pemakanan anda!

Bersenam

Apabila anda bergerak, badan anda menggunakan lebih banyak tenaga dan menggunakan gula lebih cepat berbanding semasa anda berehat. Menjadi aktif adalah bagus! Dalam jangka masa panjang, senaman akan membantu untuk menstabilkan paras gula dalam darah anda.

Mencari Sokongan

Sokongan sosial dan emosi boleh meningkatkan kesejahteraan anda secara positif. Berkongsi pengalaman anda dengan pesakit diabetes yang lain akan sangat membantu. Rangkaian sokongan yang baik daripada ahli keluarga, rakan dan organisasi pesakit diabetes benar-benar mewujudkan perubahan!

Menyimpan Insulin

Contohnya, insulin mungkin perlu disejukkan. Jika suntikan insulin sejuk menyakitkan untuk anda, bekas insulin boleh disimpan pada suhu bilik (biasanya sekitar 20°C di Eropah tengah) sebelum suntikan. Sesetengah produk insulin boleh disimpan dengan cara ini selama kira-kira satu bulan. Sila pastikan anda sentiasa menyemak dan mengikut arahan pembekal.

Healthy lifestyle with type 1 diabetes

Untuk maklumat lanjut dan nasihat peribadi tentang diabetes jenis 1, sila hubungi Pakar Penjagaan Kesihatan anda.

Di manakah boleh dibeli:
Beli produk CONTOUR dalam talian

 
Lazada
Shopee Link

Rujukan: www.diabetes.org

Beli Sekarang