Diabetes Jenis 2

Manfaat Pemantauan Kendiri

Maklumat asas untuk pesakit Diabetes.

Jika anda menghidap diabetes, anda tidak bersendirian. Terdapat berjuta-juta orang yang menghidap diabetes di seluruh dunia. Ia merupakan keadaan yang boleh diurus dan dengan rawatan diabetes yang betul, anda boleh menjalani kehidupan yang panjang dan memuaskan.

Diabetes – Perkara yang Perlu Anda Tahu

Diabetes merupakan keadaan yang jumlah gula (glukosa) dalam darah anda lebih tinggi daripada biasa.

Diabetes jenis 1 merupakan keadaan pankreas dalam badan menghasilkan sedikit atau tiada insulin. Insulin diperlukan untuk membantu gula memasuki sel-sel badan anda. Gula berasal daripada makanan yang anda makan dan ia digunakan dalam semua sel dan organ untuk menjana tenaga yang memastikan badan anda terus berfungsi.

Pesakit yang menghidap diabetes jenis 2 masih boleh menghasilkan insulin, tetapi sel tidak dapat bertindak balas terhadap insulin dengan betul. Dalam erti kata lain, mereka “tahan insulin”. Pada mulanya, pankreas mengimbangi keadaan ini dengan membuat lebih banyak insulin. Tetapi selepas beberapa lama, pankreas kehilangan upaya dan tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi untuk mengekalkan gula dalam darah pada julat yang sihat.

Bagaimanakah Diabetes Jenis 2 Boleh Dirawat?

Diabetes bertindak balas dengan baik terhadap beberapa perubahan gaya hidup mudah, jadi terdapat banyak cara untuk menguruskan diabetes. Tabiat yang sihat dan ubat-ubatan berfungsi bersama-sama untuk mengawal paras gula dalam darah anda.

 • Makanan: Sediakan pelan pemakanan yang diperibadikan, sebaik-baiknya dengan bantuan pakar diet yang berpengalaman.

 • Senaman: Aktif dalam kehidupan seharian anda.

 • Ubat: Ambil ubat yang doktor anda nyatakan perlu.

Punca Diabetes Jenis 2 dan Faktor Risiko

Punca sebenar diabetes jenis 2 tidak diketahui sepenuhnya. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa perkembangan diabetes jenis 2 dikaitkan dengan beberapa faktor risiko.

Faktor risiko ini terdiri daripada:

 • Sejarah hiperglisemia, pradiabetes dan/atau diabetes gestasi
 • Tekanan darah tinggi
 • Kolesterol tinggi
 • Genetik dan etnik
 • Sejarah keluarga
 • Berat badan berlebihan dan obesiti
 • Kurang bersenam
 • Umur

Petua untuk Gaya Hidup Sihat

1. Makanan

Mengawal gula dalam darah anda boleh dilakukan dengan tabiat pemakanan yang sihat. Mengetahui kandungan makanan yang anda makan memudahkan andamengawal kesan makanan tersebut terhadap gula dalam darah anda.

Petua berguna:

 • Pelbagaikan! Makan pelbagai jenis makanan.1

 • Seimbangkan! Makan beberapa hidangan sepanjang hari dan jangan langkau waktu makan.1

 • Buat pilihan anda! Sayur-sayuran, produk bijirin penuh, buah-buahan, produk tenusu tanpa lemak, lemak sihat dan daging atau ikan tanpa lemak - banyak makanan yang sesuai untuk anda.1

Makanan
Minuman

2. Minuman

Fikirkan tentang minuman juga – minuman boleh menjejaskan gula dalam darah anda.

Petua berguna:

 • Kekal terhidrat! Air kosong merupakan pilihan terbaik anda.

 • Adakah anda suka kopi atau teh? Jika anda meminum minuman tersebut secara kosong, ia boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat dan kurang gula.

 • Beralih kepada minuman rendah gula dan alternatif yang sihat untuk minuman.2

 • Alkohol mengandungi kalori dan kadangkala gula dan oleh itu boleh mempengaruhi paras gula dalam darah anda. Tanya doktor anda jika anda mempunyai sebarang soalan tentang cara mengendalikan alkohol.

3. Kepentingan Kekal Aktif

Jika anda menghidap diabetes, kekal aktif adalah penting! Bersenam dengan kerap merupakan cara penting untuk membantu penambahbaikan tahap glukosa darah anda, kerana ia boleh membantu sel badan anda menggunakan insulin dengan lebih berkesan.3,4 Aktiviti fizikal juga boleh menambah baik tahap kolesterol,4 menambah baik tekanan darah4 dan boleh menurunkan berat badan anda secara mampan.5

Jika anda sedang mencari idea tentang cara menerapkan senaman ke dalam kehidupan harian anda, lihat petua di bawah:6

Mulakan sedikit-sedikit: Jika anda baru mula bersenam, cuba buat perubahan kecil yang akan membuatkan anda lebih bergerak dalam kehidupan seharian anda. Contohnya, cuba naik tangga dan bukannya menggunakan lif, berjalan kaki ke kedai setempat anda dan bukannya memandu atau merancang berjalan kaki bersama rakan dan keluarga.

Biarkan jantung anda mengepam: Sebaik sahaja anda bersedia untuk melakukan lebih banyak lagi senaman, cuba senaman aerobik seperti berlari, berbasikal dan berenang. Jenis aktiviti ini berguna untuk mengawal paras gula dalam darah dan akan menambah baik kesihatan jantung anda.

Tambah latihan kekuatan: Jika boleh, cuba lakukan latihan beberat dua hingga tiga kali seminggu. Jenis aktiviti ini boleh memastikan otot dan tulang anda kuat dan paras glukosa darah anda terkawal dengan membantu insulin menjadi lebih berkesan.

Kekal fleksibel: Ingatlah untuk melakukan regangan sebelum dan selepas bersenam untuk membantu anda mengelakkan kecederaan pada otot anda.

Sila bercakap dengan pakar penjagaan kesihatan anda sebelum membuat perubahan pada rejim senaman anda, untuk memastikan anda memahami kesan senaman tersebut terhadap tahap glukosa dalam darah anda dan sebarang langkah yang perlu anda ambil untuk kekal selamat dan sihat.

4. Jangan Merokok

Merokok ialah faktor risiko diabetes dan boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan/atau saluran darah anda, seperti tekanan darah tinggi.

5. Ubat

Pemakanan yang sihat dan aktiviti fizikal merupakan permulaan yang baik untuk pengurusan diabetes anda dan mungkin mengatasi masalah diabetes anda. Walau bagaimanapun, jika ia tidak mencukupi untuk menormalkan paras gula dalam darah anda, doktor anda mungkin memutuskan bahawa anda memerlukan ubat oral/suntik dan/atau insulin untuk mencapai matlamat ini.

Healthy senior couple

Memantau Tahap Gula dalam Darah anda adalah Penting!

Memantau paras gula dalam darah merupakan cara paling penting anda boleh menyemak sejauh mana anda menguruskan diabetes anda!

Cara Memantau Tahap Gula dalam Darah anda:

Paras gula dalam darah anda boleh diukur menggunakan “meter glukosa darah” atau “monitor glukosa darah”. Anda hanya mengambil setitik darah dengan menusuk jari anda dan meter memberitahu anda jumlah gula dalam darah anda pada masa itu. Dengan cara ini, anda boleh menyemak sama ada paras gula dalam darah anda berada dalam julat yang sihat.

Pemantauan kendiri tahap glukosa darah: Apakah manfaatnya?

 • Pemantauan kendiri boleh membantu anda memahami kesan menukar diet, aktiviti fizikal dan ubat-ubatan anda terhadap paras glukosa darah anda.7

 • Pemantauan diri untuk menyokong pengurusan glisemik boleh mengurangkan kemungkinan komplikasi seperti kerosakan buah pinggang, saraf dan mata serta meningkatkan kualiti hidup.8

Apakah ujian berstruktur?

 • Ujian berstruktur ialah strategi pemantauan kendiri iaitu orang ramai mengambil bacaan glukosa darah mereka sendiri pada waktu biasa sepanjang minggu untuk melihat cara aktiviti harian mereka memberi kesan terhadap tahap glukosa darah mereka.9

 • Dengan mengesan corak atau mengenal pasti faktor yang menyebabkan paras glukosa darah meningkat atau menurun, melihat cara melaraskan makanan, aktiviti dan ubat* boleh dilakukan untuk membantu anda mengekalkan paras glukosa darah yang stabil.9

Washing hands

Basuh dan keringkan tangan anda.

Insert test strip

Masukkan jalur ke dalam meter. Tindakan ini akan menghidupkan meter.

Prick your finger

Cucuk jari anda dengan alat lanset di bahagian jari.

Sip in blood

Sentuhkan hujung jalur ujian pada titisan darah dengan segera.

Test result with smartLIGHT

Selepas kira detik 5 saat, meter akan memaparkan keputusan glukosa darah anda.

Test result with smartLIGHT

Ciri smartLIGHT® menawarkan pemahaman yang lebih mudah tentang tahap glukosa darah, menunjukkan sama ada bacaan glukosa darah berada di atas, dalam atau di bawah julat sasaran.10,11

Sebelum digunakan, sila lihat Panduan Pengguna meter CONTOUR® anda untuk arahan penuh.
*Seperti yang dibincangkan dengan pakar penjagaan kesihatan anda.

Untuk Penghidap Diabetes Jenis 2 yang memerlukan terapi insulin

Untuk menguruskan diabetes dengan jayanya, paras gula dalam darah harus dikekalkan dalam julat normal dengan suntikan dos insulin yang tepat pada masanya. Walau bagaimanapun, jika anda mengubah tabiat pemakanan anda atau aktiviti fizikal, paras gula darah anda mungkin menjadi terlalu rendah atau terlalu tinggi. Jika paras gula meningkat terlalu tinggi (hiperglisemia) dan kekal tinggi, terdapat risiko kerosakan kekal pada organ dan komplikasi lain. Jika paras gula jatuh terlalu rendah (hipoglisemia), anda mungkin kehilangan fungsi penting, seperti keupayaan untuk berfikir dan ketidakupayaan untuk menyelesaikan tugas rutin.

Tanya Pakar Penjagaan Kesihatan anda tentang julat sasaran gula darah individu anda dan dapatkan nasihat tentang cara bertindak balas terhadap situasi hipoglisemik dan hiperglisemik.

. Untuk maklumat lanjut dan nasihat peribadi tentang diabetes Jenis 2, sila rujuk Pakar Penjagaan Kesihatan anda.

Di manakah boleh dibeli:
Beli produk CONTOUR dalam talian

 
Lazada
Shopee Link

Rujukan:

1. https://diabetes.org/food-nutrition/eating-healthy
2. Jean-Philippe Drouin-Chartier et al. Changes in Consumption of Sugary Beverages and Artificially Sweetened Beverages and Subsequent Risk of
Type 2 Diabetes: Results From Three Large Prospective U.S. Cohorts of Women and Men. Diabetes Care 1 December 2019; 42 (12): 2181-2189.
3. Kirwan JP, del Aguila LF, Hernandes JM, et al. Regular exercise enhances insulin activation of IRS-1-associated P13K in
human skeletal tissue. J Appl Physiol. 2000;88:797-803.
4. Physical Activity/Exercise and Diabetes: A Position Statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2016;39:2065-2079 l
DOI:10.2337/dc16-1728.
5. Wing R, The Look AHEAD Research Group. Cardiovascular Effects of Intensive Lifestyle Interventions in Type 2 Diabetes.
N Engl J Med 2013;369:145-54. DOI: 10.1056/NEJMoa1212914.
6. AADE7 Self-Care Behaviors® BEING ACTIVE. https://www.adces.org/docs/default-source/handouts/adces7/handout_pwd_adces7_beingactive.pdf?sfvrsn=613d6359_15 accessed January 11th 2021.
7. American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes–2021. Diabetes Care. 2021;44(Suppl. 1).
8. Huang IC et al. The Influence of Self-monitoring Blood Glucose Frequency on the Oscillation of Hemoglobin A1c and Chronic Complications. Chang
Gung Med J. 2012;35(1):46–53.
9. Gracia TR et al. Structured SMBG in early management of T2DM: Contributions from the St Carlos study. World J Diabetes. 2014;5(4):471–481.
10. Smartson Online survey Sweden 2017. 352 respondents. People with diabetes Type 1 and Type 2, over 18 years old who tested at least 4-7 times a
day. Participants received free meter and test strips.
11. CONTOUR®NEXT BGMS User Guide Rev 03/21.

Beli Sekarang